Afghaanse Rijst (Kabuli Pulao)

70 min

medium

6

Kabuli Pulao is een traditioneel Afghaans gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaak en prachtige presentatie. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en familiefeesten. Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de harmonieuze combinatie van malse stukjes lamsvlees met zoete en hartige toevoegingen. De wortels en rozijnen voegen een subtiele zoetheid toe, terwijl de geroosterde amandelen zorgen voor een knapperige textuur die elke hap een genot maakt.

Geen Reviews

Ingrediënten

Porties Wijzigen
600 gram basmati rijst
1 kg lamsvlees
1 liter water
200 ml zonnebloemolie
100 gram zwarte rozijnen
50 gram geroosterde amandelen
300 gram wortel julienne gesneden
2 medium uien
4 teentjes knoflook
2 el suiker
3 el zout
VOOR KRUIDENMIX:
3 tl korianderpoeder
3 tl gemalen komijn
2 tl zwarte peper
2 tl gemalen kardemom
1 tl kaneelpoeder
VOOR YOGHURT SAUS:
200 gram yoghurt
2 el citroensap
1 teentje knoflook
1 tl gedroogde munt
1 snufje peper
1 snufje zout

Bereidingswijze

1.

Was de rijst grondig schoon en laat deze vervolgens minimaal een half uur weken in koud water.
Ingrediënten 600g basmati rijst
Done
2.

Giet de zonnebloemolie in een pan en fruit de in julienne gesneden uien en de geperste knoflook. Voeg het in blokjes gesneden lamsvlees, de kruidenmix en zout toe. Bak het geheel kort aan. Voeg genoeg water toe zodat het vlees net onderstaat. Laat het vlees 45 minuten koken in een snelkookpan.
Ingrediënten 1 kg lamsvlees 200 ml zonnebloemolie 2 medium uien 4 teentjes knoflook 1 el zout Voor kruidenmix: 3 tl korianderpoeder 3 tl gemalen komijn 2 tl zwarte peper 2 tl gemalen kardemom 1 tl kaneelpoeder
Done
3.

Bak ondertussen de in julienne gesneden wortels in een aparte pan met olie. Voeg een beetje suiker toe en roer het geheel door. Bak daarna de zwarte rozijnen in dezelfde pan.
Ingrediënten 300g wortel (julienne gesneden) 100g zwarte rozijnen 2 el zonnebloemolie 2 el suiker
Done
4.

Kook de geweekte rijst in een pan met water gedurende ongeveer 7-8 minuten.
Ingrediënten 600g basmati rijst 1 liter water 2 el zout
Done
5.

Lepel de helft van de rijst, kruiden, rozijnen, wortels en het lamsvlees in een diepe pan. Herhaal dit proces nog een keer met de resterende ingrediënten. Maak een paar gaten in het mengsel met de achterkant van een houten lepel en laat het geheel 10 minuten stomen op laag vuur. Garneer de rijst met geroosterde amandelen en verse peterselie. Serveer het met frisse yoghurtsaus. Eet smakelijk!
Voor yoghurtsaus: 200g yoghurt 2 el citroensap 1 teentje knoflook 1 tl gedroogde munt Snufje peper Snufje zout
Done

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *